5 Redenen waarom Polen een fantastisch land is

Toen ik de mensen in mijn omgeving vertelde dat ik naar Polen ging verhuizen kreeg ik vaak de vraag voorgelegd:

Niek, van al die landen waaruit je kunt kiezen… Waarom kies je dan juist voor Polen?

Mijn antwoord luidt dan simpel: Polen is fantastisch!

Hierbij vind je 5 redenen waarom ik dat vind.

1. Steden

In Polen vind je veel steden die het bezoeken waard zijn, geen stad lijkt hetzelfde. De wolkenkrabbers in Warschau, boten kijken op de brug in Gdańsk, De oude stad van Krakau die tijdens de oorlog zo goed als heel is gebleven.

Maar ook kabouters zoeken in Wrocław en een geiten gevecht op het wapen van Poznań (geen zorgen, het zijn metalen geiten).

Kortom, er is voor ieder wat wils.

2. Openbaar vervoer.

In Nederland wordt er regelmatig geklaagd over het openbaar vervoer, vooral de NS krijgt er vaak flink van langs door hun klanten (en terecht natuurlijk).

Wij zijn althans niet het enige volk dat van klagen houdt, de Polen lusten er ook wel pap van.

Als ik in Polen vertel dat ik als het ware ‘fan’ ben van hun openbaar vervoer, willen de monden nog weleens openvallen van verbazing.

Dit komt natuurlijk omdat ze allemaal weleens een vervelende situatie in het openbaar vervoer hebben meegemaakt.

Maar ondanks het feit dat sommigen me op dat moment het liefs even door elkaar schudden, sta ik toch volop achter die eerdere uitspraak.

In tegenstelling tot wat een aantal mensen misschien zullen denken, is het openbaar vervoer in Polen goed geregeld.

Vooral het openbaar vervoer in de grote steden en de treinverbindingen die door het hele land lopen zijn van hoge kwaliteit.

Bus en tram

Via de handige App ‘Jakdojade’ manoeuvreer je jezelf moeiteloos door elke grote Poolse stad met het openbaar vervoer. Je toetst simpelweg je huidige locatie in, gevolgd door de locatie van bestemming.

Vervolgens zie je precies welke tram of bus je moet pakken, en over hoeveel minuten die vertrekt.

Maak je overigens geen zorgen over de voertaal van de app, deze wordt standaard ingesteld op Engels wanneer je geen Poolse taal op je telefoon gebruikt.

Vele trams en bussen hebben een automaat om kaartjes te kopen in het voertuig zelf, ook staat er vaak zo’n automaat bij de grotere bushaltes.

Kosten

Wat kost zo’n kaartje dan gemiddeld? In Krakau koop je kaartjes per 20 minuten (3,60 złoty ) of per 50 minuten (4,60 złoty ). Zie je op de app dus dat je tram er 25 minuten over doet, dan moet je helaas 1 złoty extra betalen dan wanneer je er 20 minuten over zou doen.

Wil je de prijs graag berekenen in euro’s? houd er dan rekening mee dat 1 euro ongeveer gelijk staat aan tussen de 4 en 4,20 złoty.

Relaxed met de trein richting Warschau

Trein

De trein is hier een ideaal vervoersmiddel om van de ene naar de andere stad te reizen. Zo heb ik vorig jaar zomer een hele rondreis door het noorden van Polen kunnen maken!

Op het centraal station van vrijwel elke stad kun je een ticketautomaat vinden, daar kies je eenvoudig de taal en dan kun je jouw reisbestemming invoeren.

Vervolgens kun je eenvoudig met behulp van je Nederlandse betaalkaart de tickets betalen en uitprinten.

Even kijken vanaf welk perron de trein vertrekt en waar je zitplaats is, en laat de reis maar beginnen.

Kind kan de was doen.

3. Natuur

Polen is een van die landen om jaloers op te zijn als het gaat om natuur.

Waarom? Simpel, het beschikt over vrijwel alles.

Een mooie zonsondergang onderweg

Bergen

Hou je van mooie bergwandelingen, en misschien ook wel van een beetje skiën tijdens de winterperiode, of vind je het simpelweg heerlijk om in de natuur te zijn omringt door bergen?

Dan heb ik goed nieuws, het Tatra gebergte ligt binnen handbereik, in het zuiden van Polen.

Met als hoogtepunt de toeristische trekpleister Zakopane worden de wensen van ons bergliefhebbers hier zeker vervuld (jazeker, ik ben een van jullie).

Bergwandeling in Bielsko-biała

Rivieren

De rivieren die door het hele land lopen zijn de voornaamste reden dat in elk gebied in Polen wel vis op het lokale menu staat, sinds jaar en dag.

Deze rivieren hebben, net zoals in vele andere landen, een belangrijk aandeel gehad in de algehele ontwikkeling van het land.

Vaak zul je zien dat er dorpen, steden, straten en zelfs voetbal clubs vernoemd zijn naar een bekende rivier.

Wisła, Oder en Warta zijn de 3 langste en dus ook de meest bekende rivieren. Maar er zijn er nog een hoop meer te vinden.

Zee

Zon, zee en stand, voor de zon moet je wel op het juiste moment komen, maar met de rest zit het hier wel snor.

Vanaf ongeveer midden mei tot eind augustus/begin september zijn de temperaturen aan de Poolse kust aangenaam genoeg voor een strandvakantie.

Gdańsk en Sopot zijn de populairste bestemmingen onder de toeristen, maar als je op google maps gewoon in deze buurt kijkt zul je ook genoeg knusse dorpjes/steden tegenkomen waar het wat rustiger is.

Duitse toeristen hebben dit gebied inmiddels ook ontdekt, dus pas wel op voor eventuele kuilen op het strand.

Op het strand in Sopot

4. Pools eten

Ik zal het eerlijk toegeven, ik heb weleens heimwee naar frikandellenbroodjes of een patatje oorlog. Maar aan de andere kant mis ik mijn favoriete Poolse gerechten juist weer als ik in Nederland ben.

Ik zal mijn 3 favoriete gerechten eens op een rijtje zetten:

1. Żurek

Żurek in brood

Altijd een beetje lastig te omschrijven aan mijn vrienden, volgens wikipedia is het een soep van gezuurd roggemeel.

Dat maakt mij verder allemaal niet zoveel uit. Wat ik vooral weet is dat die zure soep, in combinatie met veel worst, ei, aardappelen en paddenstoelen echt een geschenk uit de hemel is.

Als je deze soep gaat proberen, vraag dan of ze hem in een brood kunnen serveren, dan krijg je als het ware een soepkop van brood waardoor het deeg lekker zacht en vol smaak wordt.

Hmmmm, schrapen en slurpen maar. Heerlijk.

2. Gołąbki

Gołąbki met tomatensaus

De letterlijke vertaling van Gołąbki is ‘duiven’, maar schrik niet, dit gerecht heeft niets met duiven te maken. Dat maakt de naam apart genoeg om dit feitje even te benoemen.

Dit gerecht bestaat meestal uit een vulling van rijst en gemalen vlees, dit wordt vervolgens omwikkeld met wittekoolbladeren en klaargemaakt.

Het gerecht is niet compleet zonder een goede tomatensaus.

Ervaar het vooral zelf, het is heel lekker.

3. Pierogi

Pierogi met vlees en spekjes

Dit zijn simpelweg Poolse dumplings, volgens mij is de Ruskie versie (die met kaas en aardappel) zelfs de nummer 1 ‘comfort food’ van dit land.

Ze zijn verkrijgbaar met verschillende vullingen, voor mensen die zowel van hartig als zoet houden is er een goede optie.

Zo zijn er vullingen met vlees, kaas en aardappel, paddenstoelen of spinazie.

Maar ook zoete varianten met bijvoorbeeld blauwe bessen, rode bessen of framboos doen het goed bij de lekkere trek.

Persoonlijk ben ik liefhebber van de vlees vulling.

Ik ben benieuwd welke smaak jou het meest zal aanspreken.

5. De mensen

‘Last but not least’ de Poolse bevolking is erg gastvrij en vriendelijk. Al moet je als buitenlander soms wel even wennen aan die neutrale gezichtsuitdrukkingen op straat.

Mijn persoonlijke ervaring is dat de mensen in Polen niet zomaar lachen of gedag zeggen tegen vreemden, maar dat als je ze benaderd het ijs al snel gebroken is.

Dan kom je er pas echt achter dat zo’n gezichtsuitdrukking meer een nietszeggend masker is, en totaal geen indicatie van iemand’s persoonlijkheid.

Éen ding kan ik jullie zeker op het hart drukken, als je in Polen bij iemand op bezoek komt zul je nooit met honger of dorst terug naar huis keren.

Dit zijn de 5 dingen die ik het mooiste vind aan Polen.

En jij? Heb jij goede ervaringen met Polen?

Wat vind jij mooi, of juist minder mooi aan dit land? Ik ben benieuwd!

Niek Schermer
Janusz
Na een traumatische gebeurtenis raakt de zelfbenoemde Poolse dichter Janusz verzeild in een innerlijke zoektocht die gaandeweg allesbepalende proporties aanneemt voor zijn eigen toekomst en die van zijn omgeving. De debuutroman van Niek Schermer.
€18,99 Paperback

3 reacties op “5 Redenen waarom Polen een fantastisch land is”

Het is heel interessant om je blog te lezen. Ik ben altijd verrast als buitenlanders voor Polen kiezen. Ik ben zelf een Pool, hier opgegroeid. Ik woonde een tijdje in Nederland en Spanje en vond allebei prachtige landen. Na mijn ervaringen in die landen heb ik hun gewoontes geadopteerd. Zulke avonturen veranderen onze kijk op het leven. We worden meer bewust van andere culturen.

Hoi Daria, bedankt voor je reactie, en wat fijn dat je mijn blog leest 🙂

Zelf merk ik ook dat ik alsmaar ‘Poolser’ word naarmate ik hier langer ben. Ook de manier waarop ik nu kijk naar Nederland is heel anders dan toen ik net hiernaartoe verhuisde. Een leuke ervaring!

Mooi om beide te lezen, ik ga zeker naar Polen om alles te ervaren.
Ik ben zelf ook Nederlander, heb vele landen gezien en veel mensen ontmoet. En mijn ervaring is : hoe minder mensen hebben hoe meer ze delen. Een goede les voor ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »